Piaam State een prachtig gerestaureerde
boerderij waar u heerlijk kunt verblijven
De authentieke rietgedekte kop-hals-romp boerderij prijkt op de monumentenlijst en stamt uit het begin van de 17e eeuw. Toen Antoinette en Tjerk Groeneveld de in Piaam gelegen boerderij in 2002 aankochten, had het pand nog een agrarische bestemming en huisden er ongeveer zeventig koeien in de ligboxstallen. Onder regie van de nieuwe eigenaren is de boerderij prachtig gerestaureerd en kwamen er vijf heerlijke gastenkamers en een ruim appartement.

Ontdek de prachtige tuin
Verspreid door de grote tuin
vindt u diverse zitjes om lekker te ontspannen
Vooral het terras aan de natuurlijke vijver wordt door onze gasten gewaardeerd. Net als het heerlijke buitenzwembad. In de tuin is ook aan vermaak voor kinderen gedacht; er is een grote trampoline en een schommel. Op de boerderij wonen paarden, schapen, geiten, kippen en poezen en in de winter wordt de omgeving bevolkt door grote zwermen wilde ganzen.
Wat dacht u van een zwembad?
U zou het misschien niet verwachten
dit heerlijke zwembad (5×12 meter) is
gebouwd in de voormalige mestsilo
Het zwembadwater wordt door zonnepanelen verwarmd. Rondom het zwembad vindt u een 220 m2 groot terras met diverse zitjes, planten en zonnebedden. U kunt daar heerlijk uit de wind en uit het zicht zitten, met een fantastisch uitzicht over de landelijke omgeving. Het zwembad staat ter beschikking van alle gasten van Piaam State. In de nabijgelegen ligboxenstal is ten behoeve van het zwembad een toiletgelegenheid en een pantry gecreëerd.
Geschiedenis van Piaam State
Het beschermd dorpsgezicht Piaam
ligt tegen de IJsselmeerdijk op 2 km afstand
van Makkum en 8 km vanaf Workum.
Het is een dorpje met ongeveer vijftig inwoners en het heeft een beschermd dorpsgezicht. Tegenover de uit de 12e eeuw daterende kerk ligt de monumentale rietgedekte kop-hals-romp boerderij “Piaam State”.
2002
Uw gastvrouw Antoinette Groeneveld en haar man Tjerk Groeneveld (overleden † 11-11-2011), hebben de boerderij in 2002 gekocht. Ten tijde van de verkoop had de boerderij nog een agrarische bestemming met ongeveer zeventig melkkoeien. Antoinette en Tjerk vielen direct voor de uitstraling van de boerderij met zijn weidse vergezichten en daarnaast de beslotenheid die een dorpje als Piaam biedt.
2003
In 2003 is begonnen met sloop van 30 meter van de in totaal 50 meter aanwezige ligboxstallen en de verwijdering van de kuilplaten en het boerenbeton. Hiervoor in de plaats is een fraaie tuin gekomen met de nog bestaande stal waarin een aantal paardenboxen zijn voor de aanwezige paarden en een pony. In de voormalige mestsilo is een door zonnepanelen verwarmd zwembad gebouwd van 5 x 12 x 1,50 meter met rondom diverse zitjes, planten en zonnebedden op het 220 m2 grote terras. Tevens zijn in deze periode, door de architect in samenwerking met Monumentenzorg, gemeente en de eigenaren, de tekeningen gerealiseerd.
2005
In september 2005 is gestart met de verbouw en restauratie van de romp. De romp of de deel werd in 1774 aan de uit 1650 stammende kop gebouwd. Volgens de geschiedenis is de kop van de boerderij als commandeurswoning gebouwd waardoor het voorhuis langer is dan normaal gesproken. Piaam lag in die tijd nog aan de Zuiderzee en er lag hoogst waarschijnlijk ook een garnizoen. In een deel van de romp, waarvan tijdens de restauratie alleen de buitenmuren zijn blijven staan, zijn de 5 gastenkamers met eigen douche en toilet en de gemeenschappelijke ruimte gerealiseerd. Tevens is in de romp een luxe appartement gerealiseerd.
Geschiedenis van Piaam
Piaam komen we in oude geschriften
al in 1555 tegen onder de naam Pianghum.
Het dorp is schilderachtig gelegen aan de IJselmeerdijk (even achter de voormalige Zuiderzeekust) tussen Makkum en Workum en geldt als een beschermd dorpsgezicht. Monumenten zijn o.a de Nederlands Hervormde kerk en de Nynke Pleats.
1876/’79
Het dorpsgebied loopt tot aan het in 1876/’79 drooggemalen Feitemeer en Parregaastermeer in het oosten. In dit gebied vindt u de Polder Kooihuizen, genoemd naar een buurt van boerderijen, én twee eendenkooien. Van deze al oude eendenkooien is bekend dat de daar gevangen watervogels naar Holland werden verhandeld; nu wordt één gebruikt voor het ringen van watervogels. Nabij de dorpskom zijn nog enkele akkers te vinden, maar verder resteert niet veel van de voorheen zo belangrijke kleinschalige akkerbouw. Het is nu allemaal veeteelt in de omgeving. Enkele flinke stelpboerderijen en een paar huizen markeren de binnenkomst in het kleine dorp en twee monumentale kop-rompboerderijen sluiten het dorp aan de oostelijke zijde weer af. De dorpsstraat buigt naar de 12de-eeuwse bakstenen dorpskerk toe. In 1555 wilden de inwoners een leien dak; kennelijk ligt er dan nog riet op het dak en dat heeft te lijden van de stormen zo vlakbij de kust. Er wordt gemeld: ‘Pyanghum is nyet beplant met eenighe boemen’.
1953
De westgevel is vernieuwd en bij de restauratie van 1953 zijn de rondbogige vensters in het koor hersteld en het koor kreeg gotische spitsbogen terug. Aan de noordzijde zit een hagioscoop in het muurwerk. Ten zuiden van de kerk ligt de fraaie, monumentale kop-hals-rompboerderij ‘Piaam State’. Deze boerderij heeft een voorgevel van rode steen die op de overgang naar de top en in de top is versierd met friezen met vlechtingen van rode en gele steen. Ten oosten van de kerk ligt ‘groepsaccommodatie ‘de Nynke Pleats’ die uit de 18de eeuw dateert. Een pastorie heeft Piaam niet gehad omdat de kerkelijke gemeente gecombineerd was met Idsegahuizum en de pastorie in dat dorp kwam.